Artikel over Medisch Pigmenteren – Dermatografie

Hoe je eruit ziet heeft veel invloed op hoe je jezelf voelt. Een litteken, wijnvlek of hypopigmentatie doet hier snel afbreuk aan, zelfs al zit het op een plek die niet zichtbaar is voor anderen. Al doe je jouw best om het te verhullen, je bent steeds maar weer bezig: wat als iemand het toch aan mij kan zien?

Vrouwen die borstkanker hebben gehad, lopen hier soms ook tegenaan. Het kan bij borstkanker voorkomen dat de hele borst geamputeerd moet worden. Naderhand is er de mogelijkheid om de borst te laten reconstrueren. Maar dan ontbreken de tepel en tepelhof nog. En ook al zit deze niet meteen in het zicht, dit brengt voor veel vrouwen toch onzekerheid met zich mee. Het maakt immers niet altijd uit wat men wel of niet kan zien. Het gaat erom hoe jij jezelf voelt. Dan is het een prachtige oplossing om door middel van een medische tatoeage, waarbij een 3D-techniek wordt toegepast, een nieuwe tepel en tepelhof te creëren. Zo kan dermatografie een mooie stap in je herstel vormen.

Realistisch resultaat
Marjolein de Römph van Schoonheidsstudio Joli is al jaren schoonheidsspecialiste, onder andere gespecialiseerd in permanente make-up (pmu). Na een gedegen opleiding te hebben afgerond biedt zij nu ook dermatografie aan. Dermatografie bestaat uit verschillende specialistische onderdelen. Van medisch pigmenteren van allerlei soorten littekens tot het reconstrueren van een tepel. Evenals littekenbehandeling door middel van fractional needling. ‘De diversiteit aan behandelingen maakt dit werk erg leuk, maar ook zeker dankbaar, zoals bijvoorbeeld een tepelreconstructie. Het resultaat van een tepelreconstructie is bijna niet van echt te onderscheiden. Ik werk met 3D-techniek en schaduweffecten. Licht, donker, kleurverschil. Alles komt samen tot een mooi realistisch resultaat.’ Mede door haar jarenlange ervaring met pmu kan ze dit resultaat bereiken. Voor deze behandeling komt men gemiddeld 3 keer met de tussenperiode van een maand.

Altijd maatwerk
Veel mensen hebben littekens. De oorzaak is vaak verschillend: een ongeluk, een operatie, automutilatie, een aangeboren afwijking zoals een hazenlip of als gevolg van acne. Vaak is er na een borstverkleining een wit litteken zichtbaar rondom de tepelhof of heeft de tepelhof een deel van haar kleur verloren. Een medische pigmentatie is dan een mooie oplossing. Ook is het mogelijk om een nieuwe teennagel te tatoeëren, wanneer men deze mist. Dus eigenlijk is iedere behandeling maatwerk, vertelt Marjolein: ‘Je draait nooit een standaard behandeling af. De mogelijkheden en de te verwachten resultaten worden uitgebreid besproken en er wordt samen met de klant een behandelplan opgesteld.’ Marjolein: ‘Mensen krijgen met een medische tatoeage weer een stukje zelfvertrouwen terug. Vrouwen voelen zich namelijk na een operatie als een borstamputatie vaak verminkt. Het is dan fijn als het weer in de richting komt van hoe het was. Je kunt je weer zeker voelen. Je voelt je simpelweg weer vrouw.’

Een andere sfeer
Je kunt dermatografiebehandelingen, zoals tepelreconstructies, ook in het ziekenhuis laten uitvoeren. Marjolein kiest bewust voor een andere setting. ‘Sommige klanten vinden het vervelend om weer naar het ziekenhuis te gaan. Zij zijn bezig met het herstel en in het ziekenhuis komen juist alle herinneringen aan het negatieve weer boven. Bij mij in de praktijk hangt natuurlijk een andere sfeer: vooral laagdrempelig, huiselijk, rustig.’ Iets wat je juist goed kunt gebruiken na zo’n ingrijpende operatie.

Littekens permanent? Niet meer!
Onder dermatografie valt ook de techniek ‘fractional needling.’Deze techniek wordt toegepast op fijne lijntjes en rimpels in het gelaat of op het decolleté. Tevens wordt het toegepast bij littekens waarbij de huid verhard is en geen doorbloeding meer heeft, zoals bijvoorbeeld bij brandwonden of een litteken met een wat dikkere verheven huid. Micronaaldjes stimuleren hierbij de huid waardoor er collageen en elastinevezels worden aangemaakt, hierdoor gaat de huid er weer soepel en egaal uitzien. Fractional needling is dus goed te gebruiken voor het behandelen van rimpels, maar door de egaliserende werking zeker ook bij littekens. Onder andere bij littekens als gevolg van automutilatie.

Joli: van cryo tot pmu
Marjolein is al jaren schoonheidsspecialiste. In haar praktijk in Castricum kan ze je helpen met behandelingen als huidverbetering, cryolipolyse, microdermabrasie en permanente make-up. Ze biedt hiernaast nu ook dermatografie aan. ‘Ik wil mij altijd blijven vernieuwen. Dermatografie trok mij heel erg aan omdat ik mensen met medische oneffenheden op de huid wil kunnen helpen zich weer zo mooi te voelen als ze zijn!